Winter 1962 -1963

De bevroren Noordzee winter 1962-1963

J.C.Roelandse zei al eens in een interview * 1 dat de winter niet zijn favoriete seizoen was. De dagen waren dan zo kort dat het niet de moeite loonde er op uit te gaan en ook zullen de weersomstandigheden daaraan niet bijgedragen hebben. Of zoals hij dat zelf verwoorde in dat interview: “Je loopt maar met je ziel onder je arm,het is pas laat licht en vroeg donker”. Dus de lange koude winter van 1962 -1963, die begon op 20 december en pas eindigde 8 maart eindigde, zal onze kunstenaar niet licht gevallen zijn. De schilder was toen 74 en hoewel hij een fit en actief persoon was, zal het toch niet hetzelfde zijn geweest als toen hij 20 was. Weliswaar had Roelandse zijn atelier op een bovenkamer in z’n huis, maar dat was niet echt zijn werkplek, bij voorkeur schilderde hij buiten. En mogelijk was het op dat atelier ook koud, want het huis had alleen een gaskachel in de woonkamer en niet zoals nu gebruikelijk is, verwarming door het hele huis Er zullen die winter veel dagen zijn geweest dat je echt niet naar buiten kon. Je ziet hem daar zo zitten voor het raam met van binnen die innerlijke strijd die veel mensen wel kennen als ze zich bijv. ziek voelen, maar toch denken zou ik toch niet naar mijn werk kunnen ?

Nu zult u zeggen, de man kreeg toch zeker AOW? Hij hoefde toch niet zoveel? Ja, dat klopt en hij had daarbij nog aanvullende BKR, wat zijn AOW verdubbelde *2 .Dus best een mooi inkomen, maar bij een kunstenaar knaagt soms opeens het gevoel er moet gecreëerd worden. Kan dat niet nu? Toch nog even naar buiten, kladblok en tekenpotlood mee, de oude lange motorjas aan. Een snijdende koude wind, nee, dat ging echt niet of nou ja, dat huis aan de overkant, een snelle schets. Hij vergat even de kou. Het huis en omgeving stond er snel op. Brr..snel weer naar de kachel….Hmm, nog wat bijwerken met wit krijt.

Van Leeuwenpark -Leiderdorp -J.C.Roelandse conté potlood en wit krijt

Daar zou wel een aardig schilderij van te maken zijn, morgen maar, want het begon al te donkeren. De volgende morgen was hij vroeg op, om zodra het licht goed genoeg was aan de slag te gaan. Eenmaal zover keek hij toch weer anders tegen de tekening aan en had hij zo ’n 10 jaar geleden ook al niet eens zoiets geschilderd? *3 Somber keek hij uit het raam de Kastanjelaan in. Plots kreeg hij een idee! Ja, dat was wel aardig, een schilderij waardig Zo kon hij toch aan het werk, lekker bij de warme kachel.

Zicht op van Leeuwenpark en Kastanjelaan Leiderdorp – Winter 1962 -1963 – J.C.Roelandse Maroufle

U kunt zich natuurlijk bij die titel Zicht op de Kastanjelaan en van Leeuwenpark enkele vragen stellen . Voor de trouwe lezers : 1) Het van Leeuwenpark ziet er toch anders uit op het eerdere schilderij? 2) Hoe weet je dat de tekening bij het schilderij uit 62 -63 hoort ?

Ik geef u het antwoord niet gelijk, maar u kunt even puzzelen .

Voor de eerste vraag:

Van Leeuwenpark Leiderdorp 1951 – J.C.Roelandse
detail schilderij Kastanjelaan in de sneeuw 1937 – J.C.Roelandse

Antwoord : De Kastanjelaan ligt eigenlijk rechts van het van het van Leeuwenpark, maar Roelandse heeft op het schilderij van 62-63 dit stukje Kastanjelaan aan de linkerkant van het huis van het van Leeuwenpark gezet, zo te zien. Het schilderij van 1951 is een correcte weergave van het van Leeuwenpark te Leiderdorp.

Voor de tweede vraag:

detail 1 -tekening
detail 2 schilderij 1951
detail 3 schilderij 1962-63

Antwoord 2 : De bovenkant van de schoorsteen detail 1 en 3 is gelijk, waardoor de tekening meer overeenkomt met het schilderij 62-63 dan met het werk uit 1951.

Noten

*1 Dagblad Het Vrije Volk 04-04-1953

*2 Beeldende KunstenaarsRegeling – Roelandse kreeg tot 1966 een aanvulling op zijn AOW uit die Regeling.

*3 In 1951 leverde J.C.Roelandse een werk in, in het kader van de BKR, ik publiceerde eerder een blog, hierover.

Dit blog is auteursrechtelijk beschermd en niet commercieel. Commercieel gebruik of gebruik voor reclame van tekst of deze foto ’s is niet toegestaan.

Any commercial use of or use for advertising of this pictures or tekst in these blogs is forbidden/not allowed

Tot een volgende keer !!

Dit blog wordt gepubliceerd door www.museum-jcroelandse.com via WordPress